
Mięso: pobudza agresję czy nie?
8 listopada 2010, 10:16Na filmach przyrodniczych często widuje się drapieżniki zaciekle broniące swojego kawałka upolowanej zdobyczy, potocznie również kojarzy się mięso ze wzrostem agresji, tymczasem okazuje się, że widok pieczystego czy krwistego steku sprawia, iż ludzie stają się mniej, a nie bardziej agresywni.

Niezrównoważone praktyki turystyczne zagrażają populacji butlonosów z panamskiego archipelagu
28 grudnia 2017, 16:14Delfiny butlonose z panamskiego archipelagu Bocas Del Toro powinny zostać uznane za zagrożone. Biolodzy z Instytutu Badań Tropikalnych Smithsona odkryli bowiem, że tutejsze delfiny (ok. 80) nie krzyżują się z innymi karaibskimi butlonosami. Niska liczebność jest złym prognostykiem, a coraz większy ruch morski sprawia, że w 2012 r. zginęło co najmniej 7 delfinów.

Łuski do skręcania
25 listopada 2010, 09:36Najnowsze badania naukowców z USA pokazują, że jeden z gatunków rekinów – ostronos atlantycki (Isurus oxyrinchus) – dysponuje elastycznymi łuskami, które ułatwiają wykonywanie ostrych skrętów przy dużych szybkościach. Szanse potencjalnej zdobyczy na ucieczkę są naprawdę mizerne, zważywszy że rekin mknie z maksymalną prędkością nawet 97 km/h!

Dziki delfin potrzebuje 3-krotnie więcej energii niż trenujący pływak olimpijski
22 stycznia 2018, 14:36Ważący ok. 250 kg dziki delfin butlonosy potrzebuje dziennie do 33 tysięcy kalorii. Dla porównania, podczas intensywnych treningów pływacy olimpijscy spalają "tylko" ok. 12 tys. kalorii dziennie.

Prawdziwy kod z oczu Mona Lizy
14 grudnia 2010, 12:01W oczach Mona Lizy ukryte są litery i cyfry. Gołym okiem ich nie widać, ale pod szkłem powiększającym już tak – opowiada Silvano Vinceti, szef włoskiego Narodowego Komitetu Dziedzictwa Kulturowego.

StethoMe - e-stetoskop z Poznania
20 lutego 2018, 13:58StethoMe to pozbawiony liry (górnego elementu przewodu kończącego się słuchawkami) elektroniczny stetoskop zintegrowany z termometrem. Powstał dzięki naukowcom z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu - dr Honoracie Hafke-Dys i dr. Jędrzejowi Kocińskiemu - oraz firmie zajmującej się oprogramowaniem. Działa w połączeniu z aplikacją mobilną, dzięki czemu pacjent może sam szybko przeprowadzić badanie osłuchowe płuc i serca i przesłać wyniki lekarzowi.

Co DNA wszy mówi o ludzkich ubraniach?
11 stycznia 2011, 12:42Analiza ewolucji wszy wykazała, że współcześni ludzie zaczęli nosić ubrania ok. 170 tys. lat temu (Molecular Biology and Evolution).

Wiadomo, czemu otyłość przytępia odczuwanie smaku
21 marca 2018, 11:18Wcześniejsze badania wskazywały, że otyłość zmniejsza wrażliwość na smak i że wszystko wraca do normy po utracie zbędnych kilogramów. Dotąd nie było wiadomo, jaki mechanizm leży u podłoża tego zjawiska, ale Andrew Kaufman i inni z Uniwersytetu Cornella wykazali, że stan zapalny wywołany otyłością zmniejsza liczbę kubków smakowych na języku myszy.

Sztuczna trzustka pomaga ciężarnym
31 stycznia 2011, 13:32Naukowcy wykazali, że sztuczna trzustka może pomóc ciężarnym kobietom z cukrzycą typu 1., zmniejszając liczbę martwych urodzeń i zgonów samych matek (Diabetes Care).

To produkt spalania tłuszczu powoduje chorobę Parkinsona
23 kwietnia 2018, 08:33Na Purdue University zidentyfikowano molekułę, która odgrywa znaczącą rolę w rozwoju choroby Parkinsona. Być może uda się dzięki temu opracować nowe metody leczenia i zapobiegania temu schorzeniu.